بازتاب مصاحبه جنجالی وزیر امورخارجه
:«اعتقاد دارم خیلی از این نگرانی ها صادقانه است، یعنی دوستان ما نگرانی صادقانه دارند. اما فکر میکنم پشت برخی از این فضاسازی ها منافع اقتصادی است. بالاخره پول شویی یک واقعیت در کشور ماست و خیلی ها از پول شویی منفعت میبرند. اگر کدی هم در این باره داشته باشم امکانش را ندارم که علنی کنم ولی کدهای زیادی درباره میزان پول شویی در کشور وجود دارد. من نمیخواهم این پول شویی را به جایی نسبت دهم، اما جاهایی که هزاران میلیارد پول شویی میکنند حتما آن قدر توان مالی دارند که ده ها یا صدها میلیارد هزینه تبلیغات و فضاسازی کنند. من هیچ دستگاهی را متهم نمی کنم، من افرادی را که در این قضیه منافع دارند پشت القای این تصورات می دانم».
این بخشی از اظهارات دکترظریف وزیرامورخارجه کشورمان درگفت و گو باخبرآنلاین است که واکنش های زیادی را درپی داشته است ومنجربه حملات متعدد منتقدان دولت به این اظهارات و حتی جمع آوری امضا برای استیضاح وزیر امورخارجه کشورمان شده است.اما این اظهارات موافقانی هم داشته که سخنان محمد جواد ظریف را قدمی مثبت درراستای شفاف سازی دانسته اند.
مدافعان اظهارات ظریف
پروانه مافی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درگفت و گو با ایرنا گفت: سخنان وزیر امور خارجه با توجه به روحیه اعتدالی، منطقی و اخلاقگرا بودن ایشان، متقن و مبتنی بر اطلاعات است و می توان به آن اعتماد کرد. وی درباره مخالفت برخی از افراد یا رسانه های با سخنان وزیر امور خارجه گفت: شدت مخالفت و مقاومت در برابر سخنان اخیر وزیر امور خارجه و مخالفت هابا شفاف سازی بیانگر این است که حتما اتفاقاتی رخ داده و ممکن است سهمی در این اتفاقات نادرست مانند پولشویی داشته باشند.
غلامرضا حیدری عضو کمیسیون امید مجلس نیز اظهار داشت: محمد جواد ظریف از بهترین، مسلط ترین و باسابقه ترین دیپلمات های کشور ما است که در طول این سال ها اقدامات بسیار مثبت و ارزشمندی را برای کشور انجام داده است ظریف اطلاعاتی دارد که ما نداریم.وی افزود: ظریف اطلاعاتی دارد که ما نداریم. نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: آقای ظریف نظام را متهم به پولشویی نکرد بلکه از واقعیاتی سخن گفت که در ایران وجود دارد و باید با آن مقابله کرد. حیدری افزود: مقابله کردن با این موضوع هم باید ریشه ای باشد، ما بایستی گلوگاه هایی که ما را در این بسترها می اندازد را پیدا و با آن مقابله کنیم . امروز موضوعاتی وجود دارد که ما را به سمت تحریم ها کشانده که باید سرمنشا و علت آن را پیداکرد.
احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درگفتوگو با اعتماد آنلاین، بخش اول صحبتهای ظریف را درست و قابل دفاع خواند و گفت: ابتدای صحبتهای آقای ظریف که خیلی از مخالفتها را صادقانه توصیف کردند، درست است؛ یعنی کثیری از کسانی که با این لوایح مخالفت میکنند، نگران هستند و از سر دلسوزی این حرف را میزنند. اما وزیرخارجه نباید به چیزهای موهومی اشاره میکرد و بگوید در ایران هزاران میلیارد تومان پولشویی میشود. این تعیین مبلغ و گفتن هزاران میلیارد، معنیاش این است که ما به دشمن گرا میدهیم. او ادامه داد: از آدم باتجربهای مثل آقای ظریف خیلی بعید بود این خطا را بکند و با اینکه خودش گفته که من نمیتوانم رقم بدهم ولی باز رقم بدهد و اذهان جامعه را مشوش کند؛ از ایشان انتظار داریم که گفتههای خود را تصحیح کند.
حسام الدین آشنا نیز نوشت: به اصول گرایان قدیم و جدید پیشنهاد می کنم تلاش نکنند عجولانه به سخنان دکتر ظریف واکنش نشان دهند.کمی صبرکنید ضمیر مرجعش را خواهدیافت.
محمود صادقی توییت کرد: بنابر گزارش مرکز مبارزه با پولشویی از اردیبهشت 1391 تا پایان خرداد 1397 حدود 14 هزار میلیارد تومان پولشویی برای فرار مالیاتی در کشور شناسایی و در قالب 145 پرونده تعیین تکلیف شده است.
سید محمد صدر: هجمه کنندگان به ظریف، علیه خود افشاگری می کنند. سید محمد صدردر گفت و گو با ایرنا درباره هجمه های صورت گرفته علیه اظهارات محمد جواد ظریف در خصوص موضوع مبارزه با پولشویی، به وجود برخی مخالفت ها توسط افراد و جریان های خاص در موضوع برجام اشاره کرد و گفت: این افراد و گروه ها با لوایح مرتبط به FATF مخالف هستند که این نشان از مواضع آن ها در جهت تامین خواسته های رییس جمهوری آمریکا است که باید آن را اصلاح کنند.
حسین ساسانی تحلیلگر توسعه پایدار هم در این خصوص همان حرفی را میزند که اکثر کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی مطرح میکنند. وی مهمترین دلیل تلاش برای ناکام گذاشتن تصویب قوانین شفافسازی مالی را به خطر افتادن منافع افرادی عنوان میکند که از شفافیت و تعاملات صحیح با جهان ضرر میکنند.این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه پولشویی یک واقعیت انکارناپذیر در کشور است و این سخن به معنای برچسب زدن به نهادهای حاکمیتی نیست میگوید: «شفافیت و مبارزه با فساد چه از طریق محکم کردن قوانین داخلی و چه از طریق اجرای قوانین و استانداردهای خارجی باید به مطالبهای عمومی از سوی مردم تبدیل شود.»
بهرام پارسایی، سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس درگفتوگو با «ایسنا» اظهار کرد: حمله به اظهارات افشاگرانه وزیر امورخارجه در واقع خفهکردن و کورکردن سوسوهای امید و صداهای افشاگرانه است در حالی که مردم شاید تحریم را تحمل کنند، اما فساد را تحمل نمیکنند و اگر جدیتی برای شفافسازی وجود داشته باشد میتوانیم بحران تحریم را بهخوبی رد کنیم. اوبا بیان اینکه وزیر امورخارجه ارتباط تنگاتنگی با رهبری دارد، افزود: ایشان در جریان مذاکرات هم فشار عدیدهای را متحمل شد و تا حدی که امکان داشت اقدامات مثبتی را انجام داد. حالا این هجمهها نشان میدهد که اتفاقا بحثش به حقیقت نزدیک است که ناگهان توپخانهها علیه وزیر خارجه فعال شده است.یوناتن بت کلیا نماینده آشوریان مجلس نیز بیان کرد: این اقدامات علیه وزیر امور خارجه بوی دودستگی و نفاق می دهد. با تصویب لوایح مرتبط به FATF می توانیم در مبارزه با آن پیشقدم شویم و موفقیت های زیادی را کسب کنیم و به دنیا هم نشان دهیم که اهل تعامل با تشکیلات بین المللی هستیم.
واکنش وزارت خارجه
همزمان بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امورخارجه اظهارات ظریف درباره پولشویی را «بیان صادقانه یکی از مشکلات و مسائل کشور» توصیف کرد. به گزارش «ایرنا» او گفت: سخنان وزیر امورخارجه در این باب نه ادعایی جدید است و نه جنبه افشاگری داشته است، بلکه صرفا نگاهی واقعبینانه و آسیبشناسانه به یکی از آفات جانبی این پدیده یعنی استفاده برخی از منابع مالی نامشروع برای فضاسازی و فشار روانی در برابر اقدامات قانونی و تدابیر شفافیتساز دولت است. : وزیر امور خارجه در واکنش به نظر مخالفان اظهاراتش در مورد پولشویی، گفت: کسانی که به من ایراد گرفتند، به نظام اتهام زدند زیرا من کاملا مشخص صحبت کردم اما برخی دوستان برای اهداف سیاسی خود همه چیز را فدا میکنند.
محمدجواد ظریف در توضیح موضوع پولشویی و واکنشهای متعدد به اظهارات وی در این مورد، گفت: نوار اظهاراتم در این خصوص وجود دارد؛ درخواست میکنم افرادی که نسبت به اظهارات بنده اعلام نظر کردند در مورد محتوا صحبت کنند نه محتوایی که خودشان ساخته اند.
مخالفان شفاف سازی وزیر امورخارجه
حسین شریعتمداری، مدیر مسؤول روزنامه کیهان در یادداشتی با عنوان « آقای ظریف متوجه هستید که… ؟!» نوشت : درباره اظهارات آقای ظریف در این مصاحبه اشاره به چند نکته و مطالبه پاسخ ایشان ضروری است؛
۱- جناب ظریف! چرا دقیقا هنگامی که آمریکا و اروپا برای تصویب لوایح چهارگانه FATF در کشورمان یقه چاک میدهند و فشار میآورند، جنابعالی ایران اسلامی را به پولشویی گسترده متهم میکنید؟
۲- فرمودهاید در ایران هزاران میلیارد تومان پولشویی میشود و کسانی یا کسی در یک قلم ۳۰ هزار میلیارد تومان پولشویی کرده است! خب! چرا این پولشویان – به قول خودتان- صدها هزار میلیاردی را به مردم و مخصوصا به مراجع قضایی معرفی نمیکنید؟! اگر ادعایتان واقعیت دارد، خودداری شما از معرفی آنان خیانت به ملت و نظام و همدستی با پولشویان است! نیست؟!
۳- ممکن است بفرمایید که خودداری شما از معرفی کلانپولشویان به علت ترس از آنهاست! در این صورت وقتی جنابعالی از پولشویان در داخل کشور میترسید چه تضمینی هست که در انجام ماموریت خود در وزارت خارجه از کمترین تهدید دشمنان وحشت نکنید و منافع ملت و کشورتان را در پی این وحشت و ترس، بر باد ندهید؟!
۴- این چه دولتی است که در سیستم بانکی آن هزاران میلیارد پولشویی صورت میپذیرد و این سیستم بانکی توان کشف آن را ندارد و برای مقابله با آن باید به بیگانگان متوسل شود (پذیرش FATF)! آیا این اظهارنظر جنابعالی تخریب دولت و اعتراف به ناکارآمدی آن نیست؟! دولتی که خود یکی از اعضای اصلی آن هستید؟!
۵- آقای رئیسجمهور بارها اعلام کرده است که همه توان دولت را برای مقابله با مفسدان اقتصادی که پولشویی یکی از مصادیق آن است به کار میگیرد. آیا به رئیسجمهور اعتماد ندارید که عوامل هزاران میلیارد پولشویی را به ایشان معرفی نمیکنید؟! اگر به رئیسجمهور اعتماد ندارید در کابینه ایشان چه میکنید و اگر اعتماد دارید چرا پولشویان را معرفی نمیکنید؟!
۶- از چهار لایحه FATF، لایحه موسوم به مقابله با تامین مالی تروریسم CFT که اصلیترین آنهاست از سوی شورای نگهبان رد شده است. همان لایحهای که جنابعالی اصرار فراوانی بر تصویب آن داشتید. اکنون جای این سؤال است که آیا اظهارات نسنجیده جنابعالی متهم کردن جمهوری اسلامی ایران به پولشویی برای تامین مالی تروریستها نیست؟! یعنی دقیقا همان که آمریکا و اسرائیل و اروپا همهروزه ایران اسلامی را به آن متهم میکنند! بیهوده نیست که اظهارات جنابعالی بلافاصله به تیتر اول رسانههای دشمن تبدیل شده و برایتان کف و سوت میزنند؟!ا
احمد امیرآبادی نماینده اصول گرای مجلس نیزگفت: ایشان بگوید اگر پولشویی انجام میشود، کجا انجام میشود؟ مگر پولشویی در بانکها انجام نمیشود؟!وقتی خبر اظهارات ظریف را دیدم واقعاً متأسف و متعجب شدم از اینکه وزیر خارجه جمهوری اسلامی میگوید در کشور ما پولشویی گسترده وجود دارد. این اظهارات، کاملاً به معنای بازی در زمین دشمن است.
همچنین حجتالاسلام علیرضا سلیمی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات و نماینده محلات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه مبنی بر وجود پولشویی گسترده در ایران گفت: از این اظهارنظر تعجب کردم و برای او متأسفم. به نظر میرسد وزیرخارجه کشورمان باید وزین، دقیق و مستدل موضعگیری کند تا موجب سوءاستفاده دشمنان و کشورهای متخاصم نشود. حمیدرضا ترقی عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی نیز با اشاره به اظهارات اخیر محمدجواد ظریف پیرامون وجود پولشوییهای گسترده در کشور و لزوم تصویب لایحه CFT برای مقابله با آنها تصریح کرد: با توجه به آثار و تبعات این نوع حرف زدنها به نظر میرسد آقای ظریف در گرا دادن به دشمن ید طولایی دارد و این بار اول نیست که ایشان با حرفهای خود بهانه به دشمن و آمریکا میدهد.
اما واقعیت این است که معمولا افرادی که مبادرت به پولشویی می کنند افراد ذی نفوذی هستند و این هم دلیل دیگری است که مانع از کشف و تعقیب جرم می شودهرچه اقتصاد از شرایط رقابتی فاصله بیش تری داشته باشد بستری برای گسترش فعالیت های پولشویی آماده تر و گسترده تر خواهد بود.بنابراین کشورهایی که دارای اقتصاد زیرزمینی با نظام اداری ناسالم و نظام مالی غیرشفاف و فاقد سیستم نظارتی قوی باشند استعداد بیشتری برای پولشویی دارند. مهم ترین مسئله دربرخورد با این گونه جرایم این است که باید شفافیت اقتصادی صورت گیرد و با فساد ها برخورد قاطع و جدی صورت گیردتا قبح فساد درجامعه ریخته نشود.
انتهای پیام/