مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه «نرمافزار جامع بندری» بهصورت یکپارچه سال آینده به بهرهبرداری میرسد، گفت: این نرمافزار برای این است که درکنار اقدامات دولت برای پنجره صدور مجوز، بهصورت شفاف خدمات دریایی و بندری ارائه شود و دیگر نیازی به حضور فیزیکی نباشد.
به گزارش ایسنا، علیاکبر صفایی امروز در نشست خبری در سازمان بنادر و دریانوردی، با بیان اینکه سیاستهای توسعه دریامحور به عنوان یکی از مهمترین سندهای دریایی کشور در طول تاریخ است، گفت: این سند نقطه عطفی در حوزه فعالیتهای دریایی است که میتواند همه فعالان حوزه دریا را همگرا کند، موضوعی که همیشه مورد بحث بوده است.
وی افزود: با توجه به تشکیل شورای هماهنگی ارگانهای دریایی از ۳۰ سال پیش نیاز به این همگرایی وجود داشته؛ که با دبیرخانهای سازمان بنادر و دریانوردی هر ساله مصوباتی داشته باشد.
صفایی گفت: این سند میتواند مسیر ما را شفاف کند. ایده مقام معظم رهبری این است که دریا میتواند یکی از مهمترین پیشرانهای توسعه کشور باشد. پیش از این جهتگیریهای ما بیشتر به سمت خشکی بوده و اکنون به سمت دریا میرود. به محض ابلاغ سند، به دستور رییس جمهوری کارگروهی متشکل از همه ارگانهای دولتی، بخشهای خصوصی، افراد شاخص حوزه دریا، نخبگان دعوت شد و نظرات آنها دریافت شد.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی خاطرنشان کرد: نظرات همه کسانی که در سطح ملی میتوانستند صاحب نظر باشند، اخذ شده و اقداماتی بهصورت تطبیقی برای توسعه دریامحور، با توجه به اقتدار کشورهای دیگر و سهم بالای بخش دریا در GDP این کشورها مطالعه تطبیقی انجام شده است؛ تا در کنار اخذ نظرات بخش خصوصی و دولتی، مطالعات تطبیقی انجام شود و ماحصل آن سندی است که به هیئت دولت ارسال شده تا از سوی دولت اجرایی شدن این طرح به منصه اجرا برسد.
صفایی با بیان اینکه سازمان بنادر بهعنوان یکی از ارکانهای دولت در جلسات مربوط به سند توسعه دریامحور حضور داشته است؛ افزود: تلاش ما بهعنوان یک سازمان اجرایی مهم در حوزه دریا و سواحل این است که بتواند اقداماتی انجام دهد که در حوزه توسعه دریامحور اقدامات اجرایی داشته باشیم.
وی ادامه داد: همچنین درحوزه نرمافزاری، «نرمافزار جامع بندری» ایجاد میشود که میتواند کل فعالیتهای بندری کشور از دولتی و خصوصی در آن فعالیت کنند. این نرمافزار یکپارچه سال آینده به بهرهبرداری میرسد تا درکنار اقدامات دولت برای پنجره صدور مجوز، بهصورت شفاف خدمات دریایی و بندری ارائه شود و دیگر نیازی به حضور فیزیکی نباشد.
بهرهبرداری از ۵۵ فروند تجهیز به اعتبار ۱۳۲ میلیون یورو
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم توضیح داد: آنچه تا کنون در دولت سیزدهم به بهرهبرداری رسیده، اجرای ۱۰۵ پروژه به ارزش ۱۲۰ هزار میلیارد ریال است که از محل اعتبارات سازمان بنادر انجام شده. همچنین بهرهبرداری از ۵۵ فروند تجهیز شامل شناور دریایی و بندری، لایروب به اعتبار ۱۳۲ میلیون یورو صورت گرفته که عمده آنها هم تولید داخلی بوده است.
صفایی ادامه داد: درحوزه تجهیزات بندری نیز ۵۴ تجهیز دریایی تجهیز در حال ساخت به اعتبار ۱۱۵ میلیون یورو و ۲۵۴۹ میلیارد ریال شامل یدککش، شناور بویهگذار، آتشنشانی و غیره در دست اجرا است. با این اقدامات تجهیزات دریایی و بندری نوسازی خواهد شد که بتواند مجموعه دریایی و بندری را برای ۳۰ سال بیمه کند.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۲ پروژههای عمرانی در دست اجرا، ۲۹۱ پروژه به ارزش ۵۲۰ هزار میلیاد ریال در حوزه حملونقل دریایی از محل اعتبارات سازمان بنادر بوده که در سال جاری ۸۳ هزار میلیارد ریال از این اعتبار تعریف شدیده و ۷۴ درصد جذب شده است. همچنین ۱۸ پروژه افتتاح شده که ۴۰۶۰ میلیارد ریال اعتبار پروژهها بوده و شامل سیلوی غلات، مخازن خوراکی کارخانه دام و طیور، ترمینال ریلی و کالای خطرناک میشود.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی گفت: از سیاستهای ما این بوده که از نگهداری کالای اساسی در کشور که در انبارهای روباز نگهداری میشد به سمت سیلوی غلات برویم. امیدواریم تا پایان سال بتوانیم بگوییم به این هدف رسیدهایم که کل کالای اساسی که سلامت مردم به آن وابسته است، از جمله گندم و روغن، در سیلو نگهداری میشود و وضعیت سلامت آن در بنادر تضمینشده است.
امضای۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری بخش خصوصی
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: همچنین بهتازگی ۵۰۰ هزار میلیارد ریال قرارداد توسط بخش خصوصی امضا شده که از سال جاری و سال ۱۴۰۳ این مجموعه فعالیتها هم به بهرهبرداری میرسد و اثرات اشتغالی و اقتصادی خوبی خواهد داشت.
صفایی خاطرنشان کرد: آمادگی داریم در دهه فجر امسال ۴۳ پروژه به ارزش ۶۵ هزار و ۶۶۰ میلیاد ریال به بهرهبرداری برسانیم. پروژههای افتتاحیه هرمزگان از جمله بهرهبرداری از بندر ابوموسی، بهرهبرداری از بندر چندمنظوره سیریک و بهرهبرداری از هفت فروند اسکله شناور در بنادر استان هرمزگان از جمله آنهاست؛ ۲۱هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری بخش خصوصی و ۱۲ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری سازمان بنادر و دریانوردی در این زمینه است.
وی درباره تاثیر حملونقل دریایی بر توسعه کریدور شمال – جنوب توضیح داد: وزیر راه، بهتازگی کلانپروژه ایران راه را تعریف کردند. در این راستا در دو سطح برنامهریزیهایی برای اجرا انجام شده است. البته در حوزه بنادر و خطوط کشتیرانی، حمل و نقل ریلی، جادهای، فرودگاه و هواپیمای باید اقداماتی شکل بگیرد که برای هر بخش پروژههایی تعریف شده و در حال حاضر هم بسیاری از اقدامات ما به ترانزیت هم اختصاص دارد.
رشد ۳۰ درصدی ترانزیت در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در ادامه با بیان اینکه ترانزیت ما ۳۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است، افزود: درراستای کلانسیاست دولت با کشورهای همسایه و پروژه ایران راه، پیگیری فعالیتهایی که میتوانم با کشورهای دیگر افزایش ترانزیت از ایران داشته باشیم، در حال پیگیری است. و موفقیتهایی هم درباره بحث ترانزیت و جذب کالا و سرمایهگذاری با کشورهای همسایه داشتیم که البته برخی از آنها را نمیتوانیم اعلام کنیم.
صفایی با بیان اینکه در بحث ترانزیت، موضوع قیمت و مدت زمان حمل و نقل کالا اهمیت دارد، گفت: در این زمینه اقداماتی انجام دادیم اما پیشنهاد ما این است که در خصوص ترانزیت، کشتیرانی فعال شود. بخش بزرگی که میتواند ترانزیت را محقق کند عمدتا شرکتهای کشتیرانی هستند، زیرا بارنامهای که از شرکت کشتیرانی از بندر مبدا صادر میشود توسط کشتیرانی صورت میگیرد. بنابراین در دو سال گذشته شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و بخش خصوصی از کشورهای دیگر شامل چین و هند سرویس گذاشتند که امیدواریم ترانزیت را افزایش دهیم.
اصرار به حضور وزیر کشتیرانی هند در چابهار، علت تاخیر در امضای قرارداد است
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره درباره قرارداد با هند در بندر چابهار و وعده امضای نهایی در هفتم اسفند ماه بیان کرد: معمولا در موارد اینچنینی دو تاریخ برای امضای نهایی به طرف مقابل میدهند؛ هدف و علاقه ما این است که وزیر کشتیرانی هند به عنوان متولی حضور یابد و دعوتنامه هم ارسال شده و سفیر هند هم در این خصوص جدی است. بنا داریم این کار با حضور دو وزیر انجام شود؛ اما ممکن است قرارداد با طرف هندی در سطح پایین تری از وزیر انجام شود.
صفایی درباره تجهیزاتی که هند قرار است در بندر چابهار آماده کند، گفت: اولویت اصلی ما گنتریکرین و کانتینر است. در قرارداد با هند هم قرار است گنتری کرین وارد کشور شود، ضمن اینکه در داخل نیز ساخت این نوع تجهیزاتی استراتژیک بندری در حال نهایی شدن با سازندگان ایرانی است.در دولت سیزدهم حدود ۱۲۰ هزار میلیارد در تامین تجهیزات سرمایه گذاری شده که با این اقدام ظرفیت بنادر کشور از ۲۷۰ به ۲۹۰ میلیون تن افزایش یافته است.
وی درباره علت تعلل در نهایی شدن قرارداد با هند در بندر چابهار که از شهریورماه به طول انجامیده، توضیح داد: از شهریور ماه برای وزیر بنادر و کشتیرانی هند دعوتنامه ارسال کردیم اما در هند کنفرانس چابهار برگزار شد و هندیها قصد داشتند که این قرارداد در هند منعقد شود اما تاکید ما امضای قرارداد در چابهار است به همین دلیل تاخیراتی داشتیم. البته موارد زیادی از قرارداد تغییر و اصلاح شده است و محدود به یک یا دو بند نیست و این تغییرات هم با هماهنگی معاونت حقوقی رییس جمهوری اصلاح شدهاست.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه بهتازگی دعوتنامه جدیدی برای حضور وزیر کشتیرانی هند ارسال شده است، گفت: اصرار ما این است که حتما وزیر کشتیرانی هند در امضای قرارداد حضور داشته باشد و این قرارداد با حضور دو وزیر انجام شود. ارتباط ایران و هند دیرینه و تاریخی است و هم ایران کشور قدرتمند منطقه و هند هم کشور بزرگ و پرجمعیت منطقه محسوب میشود و ارتباط وزرا بین دو کشور بسیار عمیق است بنابراین این مراسم تنها یک مراسم امضای قرارداد نیست و میتواند عاملی برای افزایش ارتباطات بعدی بین کشورها باشد و هر زمانی که وزیر کشتیرانی هند دعوت ایران را بپذیرد قرارداد منعقد میشود.
ارسال محمولههای نفتی به کردستان عراق برقرار است
صفایی درباره وضعیت ترانزیت و ارسال بار به کردستان عراق پس از تنشهای اخیر گفت: ارسال محمولهها نفتی از بندر امام به اقلیم کردستان برقرار است و از ابتدای امسال تا کنون این میزان انتقال محمولههای نفتی به اقلیم کردستان بیش از ۲.۵ میلیون تن ترازیت از بندر امام خمینی (ره) به عراق داشتیم و مشکلی در حال حاضر وجود دارد؛ البته تصمیم این است که نرخ تعرفهها افزایش پیدا کند.
وی با اشاره به کاهش تراز آب دریایت خزر و نقش روسیه در این خصوص توضیح داد: باید توجه داشته باشیم شرایط اقلیمی دنیا تغییر کرده و این عامل اثر گذار در کاهش تراز خزر بوده اما موضوعاتی هم درباره کاهش دبی آب به دلیل مسائل مربوط به رودخانه ولگا مطرح است و در این باره از دو سال گذشته با روسیه مذاکراتی داشتیم و اخیرا هم در سفر به روسیه با معاون نخست وزیر روسیه مذاکرات انجام دستور لایروبی ولگا صادرشده است؛ در حال حاضر لایروبی ولگا با حضور یک شرکت ایرانی در حال انجام است و لایروبی ولگا منجر به سهولت تردد کشتیها هم میشود.
انتهای پیام
این خبر را در تهران اقتصادی دنبال کنید
.
منبع ایسنا