به گزارش خبرگزاری مهر یکی از ابزارهای مهم برای رونق بخشیدن به اقتصاد در چشم انداز بلند مدت و انجام فعالیت موثر برای ارتقای سطح اشتغال و ایجاد روابط بین المللی و تبادل فرهنگی ملتها و جلب گردشگران، نمایشگاههای جهانی (اکسپو) است. این نمایشگاهها با نمایشگاههای تجاری که در سطوح ملی و بین المللی برگزار می گردد متفاوت می باشد و بسیاری از کارشناسان بین المللی حوزه نمایشگاهها اعتقاد دارندکه این نمایشگاهها از پیشرفته ترین و گسترده ترین نمایشگاهها و بنظر اینجانب المپیک نمایشگاهها می باشند و در دراز مدت در اختیار تجارت قرار می گیرند
نمایشگاههای جهانی یا به بیانی اکسپوها موضوعاتی جهانی را که بازتاب تجربیات متنوع انسان ها هستند را در بر میگیرند. نقش اکسپو بسیار فراتر از نمایش تکنولوژیهای نوین بوده و در حقیقت متمرکز بر پیشبینی چالشهای جمعی فرا روی بشر میباشد. اکسپو یک رویداد بسیار پراهمیت در عرصه جهانی است و با توجه به مدت زمان طولانی برگزاری آن حدود شش ماه، بسیاری درجه اهمیت آن را فراتر از المپیکها و مسابقات ورزشیجهانی، که هم مدت زمان محدودتر و بصورت تخصصی ورزشی می باشد، میدانند.
اکسپوها توسط دفتر نمایشگاههای بینالمللی ( BIE) که مقر آن در پاریس است سازماندهی، و هر ۵ سال یکبار برگزار میگردند.اکسپو رویدادی صرفاً انتفاعی نیست، بلکه صحنهای برای نمایش آخرین دستاوردهای فرهنگی، اجتماعی، علمی و اقتصادی کشورها در چارچوب موضوع نمایشگاه و دورنمای توسعه آنها میباشد. هر اکسپو براساس یک موضوع (یا چالش) جهانی و در محلی که به صورت ویژه برای این رویداد ساخته میشود برگزار میگردد و محلی برای تعامل و ارتباط رو در رو بین تفکر و دستآوردهای ملت ها و بازدیدکنندگان محسوب میگردد و از بزرگترین ویژگیهای اکسپو فراهم آوردن محیطی مسالمت آمیز و به دور از هرگونه مسایل سیاسی است که مشارکت کنندگان از سراسر دنیا با بازدیدکنندگان می توانند در آن به تعامل فرهنگ و تاریخ و تمدن و مسایل اقتصادی بپردازند و بنوعیکشورهای کوچک بدون مرزی را در کنار یکدیگر می سازند و در طول دوره برگزاری بدون تشریفات خاص سیاسی، ملاقاتها و نشستهایی در چارچوب مسایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و علمی با یکدیگر برگزار میکنند. علاوه برمطالب بیان شده، موارد زیر را نیز می توان از اهداف اکسپو ها در نظر گرفت:
- تقویت روابط بینالملل در یک موضوع مشترک
- به اشتراک گذاردن تجارب آموزنده و فرهنگی در یک موضوع مشترک جهانی
- نمایش توانمندیها، تاریخ، تمدن، آداب و رسوم یک کشور حول یک موضوع خاص
- تقویت و حمایت از اکسپوها بعنوان آزمایشگاههای تجارب آتی
- افزایش و ارتقا رشد تبادلات اقتصادی و بینالمللی
- ایجاد رونق اقتصادی در کشور میزبان
- ایجاد درآمد و ثروت برای کشورهای مشارکتکننده از طریق برقراری روابط تجاری جدید
- بازار سازی برای کالاهای دارای مزیت نسبی
موضوع نمایشگاه از سوی کشور میزبان و با تایید BIE تعریف میگردد و برگزارکننده در طول دوره برگزاری بدنبال دستیابی به راهکارهای علمی و عملی بدست آمده از سوی مشارکتکنندگان در جهت رفع یک مسئله جهانی است.
اولین اکسپوی جهانی در سال ۱۸۵۱ میلادی در شهر لندن برگزار گردید که ایران نیز در آن حضور فعال داشت و این موضوع مسئولیت کشورمان را برای حضور در اکسپوها سنگینتر میکند. لازم بذکر است که تاکنون بیش از ۶۳ اکسپو در اقصی نقاط دنیا برگزار شده است و ایران علاوه بر اکسپوی ۱۸۵۱ در دورههای مختلف در قبل و هفت دوره پس از انقلاب اسلامی که در کشورهای کره جنوبی، پرتغال، آلمان، ژاپن، چین، ایتالیا و قزاقستان و امارات متحده عربی برگزار گردیده حضور داشته است.
سید حسین میرظفرجویان
مدرس دانشگاه و کارشناس صنعت نمایشگاهی
این خبر را در تهران اقتصادی دنبال کنید
.
منبع ایسنا