ارتباطات و فن آوری اطلاعات

رئیس جمهور از محصولات فناورانه دانش‌بنیان‌ها و دانشگاه‌ها رونمایی کرد



به گزارش خبرنگار مهر، بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار و دوازدهمین نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی صبح امروز جمعه ۲۳ آذر با حضور دکتر حسین افشین معاون علمی، فناوری رئیس جمهور و دکتر سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در اولین روز از هفته پژوهش آغاز به کار کرد.

افتتاحیه این نمایشگاه با حضور سفرای خارجی و نمایندگانی از پنج کشور مالزی، کره جنوبی، افغانستان، نیکاراگوئه و نیجریه برگزار شد.

همزمان با افتتاحیه دوازدهمین نمایشگاه تجهیزات، مواد آزمایشگاهی و آزمون و پیشرفته ایران ساخت و همچنین نمایشگاه پژوهش و فناوری ۱۴۰۳، ظهر امروز مسعود پزشکیان رئیس جمهور در این نمایشگاه حاضر شد و از ۵ محصول دانش بنیان و فناورانه رونمایی کرد.

رئیس جمهور از محصولاتی چون سامانه رادیوگرافی متحرک لوله‌ها، دوربین فراطیفی قابل حمل، اندازه‌گیری ویسکوزیته تحت فشار و دما، شبیه ساز آموزشی جراحی‌های آفتالمیک مبتنی بر واقعیت مجازی، دستگاه آزمون شارژ و دشارژ باتری و دستگاه تخلیه سریع باتری با جریان هوا رونمایی کرد.

۱۵ دستاورد در غرفه وزارت علوم رونمایی شد  

در بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار از ۱۵ دستاورد در غرفه ویژه وزارت علوم با حضور رئیس جمهور رونمایی شد.

این دستاوردها به شرح هستند:

۱. تعاملات و پیکره دستگاه بتن پاش، از دانشگاه تهران، در سطح آمادگی فناورانه ۸

این دستگاه برای بتن پاشی بخش معدن، تعمیر سازه برای پل‌ها، تونل ها، پارکینگ‌ها رمپ‌ها، تیرها، اسکله‌ها لوله‌های، فاضلاب و سدها استفاده می‌شود. بتن‌پاشی بلافاصله بعد از حفاری‌های زیرزمینی از هوازدگی و ریزش جلوگیری می‌کند. هوای فشرده و مصالح سیمان و ماسه موجب آلودگی شدید شده و رفع آن بسیار حائز اهمیت است. کاربردهای آن عبارت اند از؛ تعمیر سازه برای پل‌ها، تونل‌ها، پارکینگ‌ها رمپ‌ها، تیرها، اسکله‌ها، لوله‌های فاضلاب و سدها. در این فناوری برای اولین بار در کشور پیکره دستگاه بتن پاش طراحی شده است که نسبت به محصولات مشابه خارجی مزایایی از جمله نیاز به فضای کمتر برای خدمات بیشتر و رعایت بهتر نکات عملکردی ارگونومی و زیبایی شناسی دارد.

۲.  مقاومت ترمزی از یک شرکت دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری دانشگاه زنجان، در سطح آمادگی فناورانه ۸،

حوزه کاربرد این فناوری در صنعت ریلی، صنعت نفت و گاز و پتروشیمی است. مقاومت ترمز دینامیکی وظیفه دفع توان مخرب برگشتی از سمت موتور به درایو را دارد. این تجهیزدر وسایلی مانند لوکوموتیو به لینک DC درایو آن متصل می‌شود و در هنگام ترمزگیری وارد مدار شده و اینرسی حرکتی لوکوموتیو را به شکل حرارت دفع می کند و باعث توقف آن می شود.

۳.  تولید مواد دندانی هایتک، از یک شرکت دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری سمنان، در سطح آمادگی فناورانه ۸

این شرکت با هدف خود کفایی در تولید بخشی از مواد دارای فناوری بالا در دندان پزشکی فعالیت دارد و در سال ۱۴۰۰ موفق به اخذ مجوز برای سمانهای گلس آینومر لوتینگ و ترمیمی، سمان زینک فسفات و سمان پلی کربوکسیلات شده است. همچنین در سال ۱۴۰۱ مجوز سمان زینک اکساید اوژنول و سیلر MTA و سیلر اپوکسی را گرفته است. محصولاتی که رونمایی میشوند عبارتند از سیلر MTA سرنگی، گلس آینومر ترمیمی لایت کیور گلس آینومر رزینی لایت کیور سمان رزینی دوال کیور و سمان رزینی لایت کیور.

۴. میکروکره‌های ایتریوم- ۹۰ از پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای در سطح آمادگی فناورانه ۸

میکروکره شیشه ۹۰Y اولین میکرو کره رادیواکتیو است که مجوز FDA را کسب کرده و به شکل تجاری در دسترس است. این محصول از پایدارترین میکرو کره های رادیواکتیو بوده که در درمان تومورهای کبدی استفاده و اکنون به صورت تجاری تنها توسط یک شرکت کانادایی تولید می‌شود. این محصول برای اولین بار در کشور در این پژوهشگاه تولید شده و اکنون در مراحل بالینی برای اخذ تایید نهایی و اقدام جهت ارسال به بازار هدف است.

۵.  فلنج اسلیپون و فلنج بلایند از یک شرکت‌ دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری خراسان شمالی در سطح آمادگی فناورانه ۸

این محصول در صنایع نفت‌، گاز و پتروشیمی کاربرد دارد.

فلنج اسلیپون (۶) RF – ۱۵۰CL یک نوع از فلنج است که بعد از جوشکاری روی لبه های داخلی آن به طور مستقیم بر روی لوله ها یا تجهیزات دیگر قرار می‌گیرد. دارای یک توپی کوچک مستقیم و ساده است که از سطح فلنج امتداد دارد و برای تراز کردن فلنج با لوله استفاده می‌شود. فلنج اسلیپون (۶) CL ۱۵۰ – RF به دلیل نصب آسان و دسترسی راحت برای تعمیر و نگهداری یا بازبینی محبوب است. این فلنج‌ها برای اتصالاتی که نیاز به انعطاف بیشتری دارند مناسب هستند. آنها معمولاً در کاربردهای کم‌فشار استفاده می‌شوند و در اندازه‌ها و مواد مختلف متناسب با سیستم های لوله کشی مختلف توسط این شرکت ساخته شده است.

۶. کیت سنجش آلکالین فسفاتاز در شیر از یک شرکت دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری آذربایجان غربی در سطح آمادگی فناورانه ۶

کیت آلکالین فسفاتاز Namliphos نوند سلامت، آزمایش سریع و کیفی پایش صحت پاستوریزاسیون شیر و سایر محصولات لبنی با استفاده از آلکالین فسفاتاز بدون نیاز به ابزار تخصصی و انکوباسیون را امکان پذیر می‌کند. Namliphos یک آزمون فسفاتاز قلیایی سریع برای تشخیص فسفاتاز قلیایی در شیر گاو، گوسفند و بز، پنیر، پنیر مایع، خامه و کره است. این آزمایش امکان شناسایی شیر خام از شیر پاستوریزه و همچنین قابلیت تشخیص صحت عملیات HTST موثر در شیر و محصولات مرتبط را به صورت کیفی با تفسیر رنگ فراهم می کند.

۷.  دستگاه پایش وضعیت موتورهای الکتریکی، از یک شرکت دانش بنیان در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران در سطح آمادگی فناورانه ۸

حوزه کاربرد این دستگاه در صنایع نفت و گاز، صنایع فلزی، سیمان و انرژی، داروسازی، خودروسازی، آب و فاضلاب، صنایع غذایی، ساختمان و کاشی‌سازی است.

موتورهای الکتریکی القایی سه فاز قیمت بالایی دارند. با افزایش ولتاژ کاری موتور موتورهای MV قیمت آنها نیز افزایش می یابد. از طرفی معمولا موتورهای الکتریکی قسمتی از زنجیره یک فرایند هستند. بنابراین با خروج موتور از مدار، بخشی یا تمام فرایند با مشکل رو به رو خواهد شد که در این موارد هر ساعت توقف فرایند هزینه گزافی را به مجموعه تحمیل می‌کند یا گاه تمام یا بخشی از محصول تولید شده به دورریز تبدیل خواهد شد. این دستگاه ارزیابی خودکار شدت عیوب، آنالیز ارتعاش موتورهای الکتریکی پایش ارتعاش موتورهای الکتریکی و تشخیص انواع خطا بر اساس طیف سنجی حوزه فرکانس را انجام می‌دهد.

۸.  آشکارساز شعله مادون قرمز و ماوراءبنفش از یک شرکت دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری بوشهر در سطح آمادگی فناورانه ۸

این آشکارساز در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد و برق کاربرد دارد.

ارائه آشکارساز شعله یا فلیم دتکتور تجهیزی است که می‌تواند وجود شعله و آتش را کشف کرده و نسبت به آن پاسخ مناسب دهد. پاسخ به شعله کشف شده بستگی به سیستم طراحی شده دارد و می‌تواند شامل اعلام خطر (آلارم)، غیرفعال سازی خط سوخت؛ مانند پروپان و گاز طبیعی و فعال سازی سیستم اطفای حریق باشد. دتکتور قابلیت عملکرد در شرایط سخت محیطی را دارد و به نوعی طراحی می‌شود که به صورت مستقیم به سیستم‌های کنترلی و اخطار یا سیستم اطفای حریق اتوماتیک متصل شود.

۹.  دستگاه سلامت‌سنج گیاه از یک شرکت دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری تحصیلات تکمیلی زنجان در سطح آمادگی فناورانه ۷

حوزه کاربرد این دستگاه در باغداری و گلخانه‌ها است.

دستگاه سلامت سنج گیاه ابزاری جهت اندازه‌گیری شاخص‌های پوشش گیاهی شامل عوامل ضروری برای ارزیابی سلامت، رشد و سطح گیاه است. این دستگاه  توانایی اندازه‌گیری نور بازتابی از برگ و تعیین دقیق شاخص‌های مختلف گیاهی را دارد.

۱۰. دستگاه پایش و کنترل بهینه مشعل توسط تکنولوژی یون های شعله

این طرح از سوی یکی از شرکت های دانش بنیان بجنورد در سطح فناوری ۸ به تولید رسید.

کنترلر مشعل از اجزای حیاتی در سیستم حرارت مرکزی است که وظیفه کنترل و نظارت بر عملکرد مشعل را بر عهده دارد بهره برداری از مشعلهای صنعتی به خصوص در موتورخانه ها با چالشهای فنی متعددی روبروست.

این چالش ها شامل مواردی نظیر نیاز به کنترل دقیق و مداوم برای اطمینان از احتراق صحیح ایمنی کارکرد و حفظ بهره وری عملکرد مشعل میشوند. همچنین ارتباط مستقیم و آنلاین با سیستمهای کنترلی برای تشخیص وضعیت عملکرد مشعل و امکان اطلاع و صدور دستور فوری در صورت بروز خطا یک نیاز ضروری است. هدف اصلی این فناوری بر طرف کردن چالشهای فوق می باشد. این دستگاه دارای سنسورهای چندگانه برای ارزیابی کیفیت هوای محیط موتورخانه تشخیص وضعیت بهینه مشعل کنترل دما کنترل سطح آب و فشار دیگ و ارتباط آنلاین با کاربر از طریق سیم کارت تلفن همراه است.

همچنین با اندازه گیری غلظت یونهای شعله روشی مطمئن و کارآمد جهت افزایش راندمان مشعل های گازسوز و کنترل آلایندگی ارائه می گردد.

۱۱. نمونه مهندسی مدیریت یکپارچه الکتروموتورها سطح آمادگی ۶

این محصول برای کنترل و حفاظت پیشرفته الکتروموتورهای فشار ضعیف در برابر خطاهای جریانی و تنش های دمایی طراحی شده است؛ به طوری که با نمونه برداری از جریان‌های الکتروموتور و حذف نویزهای فرکانس بالا تجزیه و تحلیل سیگنال را به صورت هارمونیکی انجام می دهد و با استخراج مولفه اصلی و همچنین محاسبات مقادیر موثر جریان تا هارمونیک ۱۹م الگوریتم های حفاظتی و مانیتورینگ را پیاده سازی می‌کند.

این سیستم به صورت Real time طراحی شده است که رویدادهای خطا و همچنین سیگنال‌های خطا را ذخیره می‌کند ارتباطات با رله از طریق نرم افزار اختصاصی و صفحه نمایشگر امکان پذیر است. همچنین جهت ارتباط با سیستم های کنترلی ارتباط مدباس در نظر گرفته شده است.

تابلو سازها، صنایع نفتی صنایع فولاد صنایع سیمان آب و فاضلاب صنایع کشاورزی از حوزه های کاربردی این محصول است.

این محصول از سوی یکی از شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری استان هرمزگان تولید شده است.

۱۲. سنسور سرعت با سطح آمادگی فناوری ۸

صنایع ریلی قطار شهری مترو راه آهن صنعت نفت و گاز و پتروشیمی نیروگاه‌ها فرش نساجی معدنی فولاد خودروسازی غلات و آسیاب از حوزه های کاربردی این محصول دانش بنیان است.

این سنسور قابلیت استفاده در صنایع مختلفی همچون صنعت ریلی استفاده در سیستمهای ترکشن موتور سیستم کنترل سرعت و ATP سیستم ترمز و کنترل لغزش صنعت نساجی اندازه گیری دور موتورهای براش و براشلس در ماشین آلات ریسندگی و بافندگی صنعت نفت گاز و پتروشیمی اندازه گیری دور موتورها توربو ژنراتورها و… و هر صنعت دیگری که در آن نیاز به اندازه گیری دور با اطمینان بسیار بالا باشد را دارد. این طرح در دانشگاه ملی مهارت تولید شده است.

۱۳. سامانه کدورت سنج بر خط با سطح فناوری ۸

حوزه کاربرد و بازار هدف این محصولصنایع معدنی فولادی و آب و فاضلاب است.

سامانه کدورت سنج برخط ویرایکو میزان کدورت را بر مبنای پراش لیزر در نمونه اندازه گیری کرده و بر اساس نوع ذرات معلق میزان TSS را اندازه گیری میکند. دقت بالا کالیبراسیون آسان داده گیری برخط و اندازه گیری نوع ذرات بر مبنای TSS و اندازه گیری میزان کدورت بر مبنای پراش لیزر از کاربردها و مزیت های این سامانه است.

این محصول از سوی یکی از شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی تولید شده است.

۱۴. دستگاه اندازه گیری میزان اصطکاک و سایش پوست روی چمن مصنوعی

نمونه مهندسی این در سطح آمادگی فناوری ۶ از سوی محققان پژوهشگاه استاندارد تولید شد.

در حال حاضر ۴ تولید کننده بزرگ در داخل کشور چمنهای مصنوعی مورد مصرف در فوتبال را تولید مینمایند تا چند سال قبل الیاف چمن مصنوعی در داخل کشور تولید نمی‌شد.

با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه با همت بخش خصوصی در حال حاضر هر ۴ تولید کننده الیاف مورد نیاز خود را با استفاده از مواد اولیه داخلی تولید می‌کنند.

این دستگاه میزان اصطکاک و سایش پوست روی چمن مصنوعی را اندازه گیری نموده تا کیفیت چمن مصنوعی تولیدی تعیین شود.

۱۵. فیلتر غبار اینرسیال

نمونه مهندسی این محصول در سطح فناوری ۶ از سوی دانشگاه ارومیه تولید شده است.

این تجهیز فیلتر کننده هوا که به آن جدا کننده های اینرسی نیز می گویند خود تمیز شونده میباشند که در آنها با جدا شدن شن و سایر ذرات معلق و گرد و غبار از جریان ورودی یا خروجی هوا در یک مجرای مناسب جمع آوری می شوند.

در واقع اگر جریان هوای ورودی به کانال‌ها درب و پنجره و منافذ هوایی حاوی ذرات غبار گردد ذرات در معرض نیروی اینرسی قرار می‌گیرند که باعث می‌شود جهت حرکتی را دنبال کنند که تفاوت انرژی جنبشی ذرات با جرمهای مختلف به جدا شدن ذرات معلق از جریان هوا کمک می‌کند.

پست‌های توزیع زمینی برق جاده ای و شهری صنایع و معادن مرغداری ها و سالنهای بزرگ از زمینه های کاری این محصول است.

۶ دستاورد پژوهشی دانشگاه تهران

همچنین در افتتاحیه بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن بازار از ۶ دستاورد پژوهشی دانشگاه تهران با حضور رئیس جمهور و وزیر علوم رونمایی شد.

۳ دستاورد پژوهشی دانشگاه تهران در غرفه دانشگاه با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهور و ۳ دستاورد پژوهشی دیگر با حضور سیمایی صراف، وزیر علوم رونمایی شد.

فهرست این دستاوردها به شرح زیر است:

*پلتفرم هوشمند مسیریابی لجستیک و توزیع بار مربوط به پژوهشگر سید امید حسن پور جسری و همکاران از دانشکدگان فنی دانشگاه تهران‌

*تعاملات و پیکره دستگاه بتن پاش ۲۶۷ T مربوط به پژوهشگر علی فرجی و همکاران از دانشکدگان هنرهای زیبا دانشگاه تهران‌

*هورمون‌های تکثیر آبزیان مربوط به پژوهشگر، سید محسن اصغری از مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران

*دستگاه تصویر برداری پالسمون سطحی مربوط به پژوهشگر محمد محمدی مسعودی و همکاران از دانشکدگان علوم و فناوری‌های میان رشته‌ای دانشگاه تهران

*تشخیص رسیدگی میوه ازگیل ژاپنی مربوط به پژوهشگر سید سعید محتسبی و همکاران از دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

*گلوگز پوشش دار برای گاو شیری مربوط به پژوهشگر جناب آقای دکتر آرمین توحیدی و همکاران از دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

بیست و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای هفته پژوهش، فناوری و فن بازار با شعار «پژوهش و فناوری پیشران جهش تولید با مشارکت مردم» از ۲۳ تا ۲۶ آذر ۱۴۰۳ در نمایشگاه بین المللی تهران برگزار می‌شود.

این خبر را در تهران اقتصادی دنبال کنید .

منبع مهر

نوشته های مشابه