یک کارشناس حوزه کار تاکید کرد: طرح مزد منطقهای یک مقوله گسترده و پیچیده است که باید مقدمات آن فراهم شود زیرا بدون آمادگی و فراهم کردن ابزار لازم، امکان چندگانگی دستمزد در کشور کار سختی است و باید از شتابزدگی پرهیز کرد تا دستگاهها و ارکان دولت با چالش مواجه نشوند.
حمید حاج اسماعیلی در گفتوگو با ایسنا، در ارزیابی پیشنهاد منطقهای شدن دستمزد در کشور اظهار کرد: در بحث مزد منطقهای همه میدانیم که به لحاظ شرایط هنوز به لحاظ اقتصادی در وضعیتی قرار نداریم که بتوانیم مزد منطقهای را اجرا کنیم. در عین اینکه زیرساختهای لازم برای این کار باید فراهم شود لازم است یک وفاق عمومی در کشور شکل بگیرد که بتوانیم با ابزارها، امکانات و همکاری تمام بخشهای خصوصی و دولتی، کارگری و کارفرمایی این طرح را اجرایی کنیم و آمادگی خود استانها و صنوف نیز در این زمینه حایز اهمیت است.
وی ادامه داد: ممکن است که طرح پیشنهاد مزدمنطقهای به عنوان یک ابزار چانهزنی در جلسات مزد مطرح شود تا قدرت مطالبهگری کارگران تا حدودی کاهش یابد ولی باید آمادگی مدیریت چنین مسایلی وجود داشته باشد زیرا چنین مسایلی هر سال در روزهای پایانی سال به عنوان یک بحث جدی مطرح میشود و سپس فروکش میکند لذا معتقدم این طرح صرفا یک طرح پیشنهادی است و ما هنوز امکانات و زیرساختهای لازم را در تمام استانها برای اجرایی کردن این طرح فراهم نکردهایم.
این کارشناس حوزه کار تصریح کرد: دومین موضوع در خصوص مزد منطقهای این است که در حال حاضر بحث دستمزد در کشور به یک چالش بزرگ تبدیل شده که نه تنها کارگران بلکه کارمندان و بازنشستگان را هم در این زمینه دغدغهمند کرده است. دلیلش شرایط خاص اقتصادی است که چند سالی است کشور را تحت تاثیر قرار داده و پیش بینی میشود با رشد تورم و تغییر قیمتها چند سالی ادامه پیدا کند لذا برای آنکه این وضعیت ترمیم شود نیاز به یک سری امکانات داریم از جمله از بین بردن کسری بودجه که در کوتاه مدت امکانپذیر نیست.
حاج اسماعیلی افزود: اجرای طرح مزد منطقهای به آسانی ممکن نیست و یک مقوله گسترده و پیچیده است که باید مقدمات آن را فراهم کرد یعنی بدون آمادگی و فراهم کردن ابزار لازم، امکان چندگانگی دستمزد در کشور کار سختی است و چون تاکنون در کشور اجرا نشده باید از شتابزدگی و کار غیرکارشناسی پرهیز کرد تا دستگاهها و ارکان دولت با چالش مواجه نشوند.
وی خاطرنشان کرد: در خصوص نگاه و اجرای مزد منطقهای دو راهبرد متفاوت را در کشور داریم: یکی راهبردی است که دولت و کارفرمایان دارند و دوم راهبردی که کارگران در نظر دارند؛ در عین حال که ممکن است با وجود فراهم شدن ابزار، امکانات و بستر لازم، همه برای اجرای مزد منطقهای توافق کنند ولی این دو راهبرد خودش میتواند اختلاف نظرهای زیادی را ایجاد کند. راهبرد کارگران این است که مزد منطقهای معنی و مفهومش این است که حداقلها برای کارگران فراهم و تثبیت شده است در حالی که ممکن است دیدگاه کارفرمایان برعکس این راهبرد باشد و این مساله را دنبال کنند که در مناطقی کمتر از مزد حداقلی بتوانند کارگرانی را به کار گیرند که دستمزد کمتر پرداخت کنند لذا ما در عمل هم یک اختلاف دیدگاهی جدی داریم که خود این کار را سختتر میکند در عین اینکه زیرساختها را فراهم نکردهایم.
حاج اسماعیلی به عوامل موثر در اجرای مزد منطقهای اشاره کرد و گفت: در بحث اجرایی شدن مزد منطقهای نیازمند شرایط ثبات اقتصادی هستیم و باید بخش خصوصی واقعی و قوی در کشور داشته باشیم زیرا دستمزد منطقهای بر اساس تولید و بهرهوری و سود و فعالیت کارگاههای تولیدی و خدماتی در مناطق مختلف تعیین میشود. از طرفی بخش خصوصی باید بتواند توسعه و رونق پیدا کند و متناسب توانش دستمزد پرداخت کند. وقتی بخش خصوصی واقعی در کشور وجود ندارد، معنی ندارد که دنبال مزد منطقهای برویم.
وی گفت: در حال حاضر در بخش کارمندی برای افرادی که در مناطق خاصی از کشور کار میکنند و با کار سخت روبهرو هستند یا کارهای خیلی تخصصی به آنها محول شده یا در شرایط بدی آب و هوا خدمت میکنند مزایایی پیشبینی شده است ولی ما برای کارمندان در مناطق مختلف کشور دستمزدهای مختلف پرداخت نمیکنیم لذا اگر بخواهیم این طرح را اجرا کنیم آیا حاضریم برای کارمندان هم اجرا کنیم و ماهیت منطقی برای اجرا پیدا میکند؟
انتهای پیام
این خبر را در تهران اقتصادی دنبال کنید
.
منبع ایسنا