اقتصاد کلانپول

مالیات چگونه می‌تواند مناطق محروم را توسعه بدهد؟/ یک درصد از کل مالیات نشاندار شد



رئیس سازمان مالیاتی با اشاره به تعیین محل هزینه کرد مالیات توسط اصناف اعلام کرد که در سال جاری یک درصد از کل مالیات نشاندار شد، در همین راستا یک نماینده مجلس با تأکید بر اهمیت نقش طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها در افزایش شفافیت و توسعه مناطق محروم، این طرح را گامی مهم در تشویق مودیان به پرداخت مالیات و بهبود نظام مالیاتی کشور دانست.

به گزارش ایسنا، در حالی که نسبت مالیات به جی دی پی(تولید ناخالص داخلی) در کشورهای مختلف حکایت از نقش کلیدی این نوع درآمد در اداره کشورها دارد اما این شاخص در ایران بسیار پایین تر است؛ معنای پایین بودن این شاخص عدم اخذ مالیات و وجود فرارهای مالیاتی زیاد و اداره کشور با منابع غیرپایدار است. منابعی غیر قابل مانند نفت علاوه بر تحریم پذیری، باعث بروز سیاست گذاری های غلط هم شده است چرا که دولت‌ها تلاش خاصی برای آن نمیکنند.

اما چرا در ایران فرار مالیاتی وجود دارد یا افکار عمومی از آن تعبیر به پول اجباری  میکنند؟ یکی از دلایل آن محل مصرف مالیات است. تا زمانی که محل مصرف مالیات مشخص نباشد، مردم تصور میکنند که این مالیات صرف هزینه های غیر ضرور می شود!
در همین راستا سید محمد هادی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی در فضای مجازی نوشت:‌ یکی از اقداماتی که بازخورد خیلی خوبی در میان مردم و مسئولین داشته، اجرای طرح نشاندار کردن مالیات برای تعیین محل هزینه‌کرد مالیات توسط اصناف بود. در سال جاری یک درصد از کل مالیات نشاندار شد. انشاالله تلاش می‌کنیم با همراهی سازمان برنامه، ظرفیت اجرای این طرح را افزایش دهیم.

اثر طرح نشان دار کردن مالیات بر انگیزه های مالیات دهنده ها/ مالیات صرف زیرساخت می‌شود
عبدالحسن همتی نماینده مجلس در گفت وگو با ایسنا، در رابطه با طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها و تأثیر آن بر انگیزه مودیان مالیاتی مشمول تبصره ماده ۱۰۰ گفت: «این طرح یکی از گام‌های مهم در شفاف‌سازی هزینه‌کرد مالیات‌ها است و به مودیان مالیاتی این امکان را می‌دهد که بتوانند نقش مستقیم‌تری در تعیین محل هزینه‌کرد مالیات خود داشته باشند. این طرح از طریق معرفی پروژه‌های اولویت‌دار در استان‌های محروم، به مودیان مالیاتی این امکان را می‌دهد که مالیات پرداختی‌شان در راستای توسعه و بهبود زیرساخت‌های این مناطق هزینه شود.»

همتی با اشاره به اهمیت شفافیت در نظام مالیاتی و تأثیر آن بر انگیزه مردم برای پرداخت مالیات اظهار کرد: یکی از مشکلات مردم در پرداخت مالیات، عدم آگاهی از محل هزینه‌کرد آن است. 
وی افزود: «بسیاری از افراد معتقدند که مالیاتی که پرداخت می‌کنند، در جایی که نیاز بیشتری وجود دارد هزینه نمی‌شود. این نگرانی مردم از نبود شفافیت در هزینه‌کرد مالیات، باعث شده که بسیاری از مودیان مالیاتی مشمول تبصره ماده ۱۰۰ برای پرداخت مالیات مردد باشند و با نارضایتی این کار را انجام دهند. اما با اجرای این طرح، شفافیت در نحوه هزینه‌کرد مالیات‌ها افزایش می‌یابد و مودیان می‌توانند با خیال راحت و انگیزه بیشتری مالیات پرداخت کنند، چراکه می‌دانند این مبالغ در راستای توسعه زیرساخت‌ها و رفع نیازهای مناطق محروم هزینه خواهد شد.»

چرا مردم جهان مالیاتشان را با رضایت بیشتر پرداخت می‌کنند؟

نماینده زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها در کشورهای دیگر نیز موجب شده که مردم با انگیزه بیشتری مالیات پرداخت کنند، زیرا می‌دانند که اثرات مالیات پرداختی‌شان در توسعه شهرها و بهبود خدمات عمومی مشهود است. 
وی گفت: «در بسیاری از کشورهای پیشرفته، مردم به دلیل شفافیت در هزینه‌کرد مالیات و مشاهده مستقیم اثرات آن در سطح شهرها، با رضایت کامل مالیات خود را پرداخت می‌کنند. اما در ایران، این شفافیت کمتر احساس می‌شود و بسیاری از مردم نمی‌دانند مالیاتی که پرداخت می‌کنند دقیقاً در کجا و چگونه هزینه می‌شود. با اجرای طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها، می‌توانیم این مشکل را تا حد زیادی برطرف کنیم و به نوعی، مودیان مالیاتی نیز از اثرات مثبت این هزینه‌ها در سطح کشور بهره‌مند شوند.»

با نشان دار کردن مالیات، میتوان مناطق محروم را توسعه داد

دبیر دوم کمیسیون انرژی با اشاره به نقش این طرح در توسعه مناطق محروم و کاهش شکاف اقتصادی میان استان‌ها گفت: «این طرح به توسعه مناطق محروم کشور کمک می‌کند و می‌تواند اثرات مثبتی بر وضعیت این مناطق داشته باشد. بسیاری از مودیان مالیاتی مشمول تبصره ماده ۱۰۰ مایلند که هزینه‌کرد مالیات آن‌ها در پروژه‌های خیریه یا پروژه‌های مرتبط با نیازهای اصلی کشور، همچون بیمارستان‌ها، مدارس و سایر زیرساخت‌های اساسی انجام شود. از این رو، طرح نشان‌دار کردن مالیات‌ها با پاسخگویی به این نیازها و هدایت سرمایه‌ها به سمت پروژه‌های مهم و اساسی، هم به توسعه زیرساخت‌ها کمک می‌کند و هم اعتماد مردم به سیستم مالیاتی کشور را افزایش می‌دهد.»

با نشان دار کردن مالیات، در واقع حکمرانی مستقیم مردم است/ سازمان امور مالیاتی باید بیشتر این طرح را معرفی کند

همتی سراپرده در پایان تصریح کرد: «این طرح در واقع یک نوع حکمرانی مستقیم مردم است که باعث می‌شود مردم با رضایت بیشتری مالیات خود را پرداخت کنند، زیرا می‌دانند که در راستای آبادانی کشور و تأمین نیازهای مناطق محروم هزینه می‌شود. امیدوارم سازمان امور مالیاتی بتواند با اجرایی کردن این طرح و معرفی هرچه بیشتر پروژه‌های اولویت‌دار در مناطق مختلف، گام‌های مؤثری در راستای شفافیت، اعتمادسازی و توسعه پایدار کشور بردارد.»

انتهای پیام

این خبر را در تهران اقتصادی دنبال کنید .

منبع ایسنا

نوشته های مشابه