کشاورزی و دامپروری

کمتر از یک درصد بذر کشور وارداتی است



به گزارش خبرگزاری مهر، صمد مبصر، معاون تحقیقات مؤسسه ثبت و گواهی بذر گفت: هم اکنون بیش از حدود ۹۹ درصد بذر گواهی شده در داخل تأمین می‌شود و روال تأمین بذر گواهی شده این گونه است محصولاتی که در سبد امنیت غذایی قرار دارند، دولت یارانه پرداخت می‌کند.

او با بیان اینکه برنامه‌ریزی تأمین بذر قبل از آغاز سال زراعی انجام می‌شود، افزود: برنامه برش استانی تهیه شده و وظیفه هر استان ابلاغ می‌شود به طوری که هر استان برحسب نوع رقم، توزیع توسط شرکت‌ها که ۹۵ درصد آن خصوصی است، انجام می‌شود.

مبصر با بیان اینکه در آغاز سال زراعی ۱۴۰۳_۱۴۰۲ در خصوص گندم ۵۰۰ هزار تن بذر تهیه و به تفکیک رقم ابلاغ شده است، گفت: در سال زراعی کنونی دچار مشکلات گرمای هوا، خشکی در پاییز و زمستان سال گذشته شدیم که آثار سو در تولید کشت دیم گذاشت و بازهم کمبود منابع بارش در فصل بهار در برخی استان‌ها ادامه یافت که با تلاش همه دست‌اندرکاران شرکت‌های تهیه بذر و معاونت امور زراعت بیش از ۸۰ درصد برنامه بذر گواهی شده گندم‌محقق شده است.

معاون تحقیقات مؤسسه ثبت و گواهی بذر ادامه داد: در مناطق سردسیر که کشت پاییز زودتر انجام می‌شود، بوجاری و توزیع بذر شروع شد و این برنامه تا آذرماه در مناطق گرمسیر و استان‌های جنوبی ادامه دارد. بر این اساس پیش بینی می‌شود که بذرهای ژنتیک که تحمل بیشتری به تنش‌های زنده و غیرزنده دارد و از طرف دیگر حجم توزیع بذرهای گواهی شده که کیفیت مطلوبی مطابق با استانداردهای ملی دارد، خوداتکایی در تولید گندم کشور به شکل پایدار برسد به طوری که در انتهای فصل زراعی ۱۴۰۴ شاهد تأمین گندم مورد نیاز و جلوگیری از واردات باشیم.

ترویج روش‌های به زراعی در افزایش ضریب بهره‌وری تولید نقش بسزایی دارد

او با بیان اینکه امکان خوداتکایی در تمامی محصولات اساسی وجود ندارد، افزود: با توجه به ظرفیت محدود سرزمین به ویژه از منظر تأمین آب کشاورزی خوداتکایی در تمامی محصولات اساسی امکان پذیر نیست. بر این اساس در شرایط کنونی بیش از ۸۰ درصد دانه ذرت و حجم زیاد کنجاله وارد می‌شود.

مبصر ادامه داد: با توجه به آنکه ذرت و کنجاله از جمله محصولاتی هستند که در شرایط آبی تولید می‌شود، افزایش تولید این محصولات منجر به کاهش تولید محصولات گندم و چغندرقند می‌شود، از این رو تلاش وزارت جهاد بر این است که با تغییر ژنتیک بذرهای کشت شده که متحمل به تنش‌های زنده و غیرزنده هستند و همچنین ترویج روش‌های به زراعی و حفاظت گیاهان در زمان رشد و تغذیه مطلوب بهره‌وری در واحد سطح افزایش دهد که خودکفایی و ضریب وابستگی به واردات کاهش یابد. چراکه نقش بذر ارقام جدید نقش بی‌بدیل است.

توان تأمین ۱۰۰ درصد تأمین بذر محصولات زراعی وجود دارد

معاون تحقیقات مؤسسه ثبت و گواهی بذر با تاکید بر حمایت‌های یارانه‌ای تهیه و مصرف بذر افزود: در حال حاضر از نظر تئوریک در اکثر محصولات زراعی توان تأمین و تولید بذر کشاورزان را داریم، اما مشروط بر حمایت‌های یارانه‌ای که از تهیه و مصرف بذر شود. در خصوص محصول مهمی همچون جو وقتی قیمت بذر تابعی از نرخ محصول در بازار است، نوسانات قیمت بازار باعث شده تا تولیدکننده با قیمت بیشتری بذر تمام شود که در این صورت ممکن است خریداری وجود نداشته باشد، لذا راهکار این است که مابه‌التفاوت در قالب یارانه به کشاورز پرداخت شود.

مبصر افزود: علی رغم تلاش زیاد تولیدکنندگان بذر وزارت جهاد از لحاظ تجهیزاتی تفاوتی میان بذر گندم و جو نیست، میزان تأمین بذر جو با بذر گواهی شده ۲۰ درصد است، درحالیکه در خصوص گندم فراتر از ۴۰ درصد است و توفیقات کمتری برای تأمین بذر کشاورزان در خصوص محصولات مهم مثل حبوبات و نخود عدس و لوبیا داریم که نیاز است از نظر اقتصادی مطالعه مجددی روی اقتصاد بذر در برنامه کلان وزارت جهاد قرار بگیرد چراکه از نظر فنی توان تأمین ۱۰۰ درصد بذر گواهی شده کشاورزان است و اگر این عدد کمتر است مسائل غیرفنی اثر می‌گذارد.

این مقام مسئول با بیان اینکه ۱۰۰ درصد تأمین بذر محصولات زراعی به جز بخشی از چغندرقند و ذرت وارداتی است، باقی در داخل تولید می‌شود، گفت: بنا بر آمار از نظر وزنی کمتر از یک درصد بذر مورد نیاز وارداتی است که بر این اساس در بین نهاده‌های کشاورزی، بذر خود اتکاترین نهاده کشاورزان است‌.

این خبر را در تهران اقتصادی دنبال کنید .

منبع :مهر

نوشته های مشابه