به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، عیسی بزرگزاده امروز (سهشنبه، هشتم خردادماه) در نشست خبری آغاز بهرهبرداری از طرحهای آب و برق استان سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: به رغم پهناور بودن استان سیستان و بلوچستان میانگین بارندگی در این منطقه بسیار کمتر از سایر مناطق کشور است به طوریکه متوسط بارندگی این استان ۱۰۰ میلیمتر ثبت شده است.
وی با بیان اینکه رژیم تأمین آب در این استان متفاوت است، افزود: منطقه بلوچستان جنوبی که ۱۰۰ کیلومتر از دریا فاصله دارد از منابع آب دریا و نیز آبهای سطحی و منابع سدها تغذیه میشود. سدهای این منطقه از جمله خیرآباد، زیردان، کهیر و پیشین در جلوگیری از ایجاد و خسارت سیل بارندگیهای اواخر سال گذشته و اوایل امسال نقش انکارناپذیری داشتند.
سد شهری کور در روزهای آینده به بهرهبرداری میرسد
سخنگوی صنعت آب کشور اضافه کرد: در مناطق میانی استان سیستان و بلوچستان تأمین آب مورد نیاز از طریق منابع آب سطحی، زیرزمینی و سدهای مهم صورت میگیرد. در این بخش سد ماشکید علیا ساخته شده و ماشکید سفلی در دست احداث قرار دارد؛ به علاوه سد شهری کور نیز در روزهای آینده آبگیری میشود.
بزرگزاده با بیان اینکه احداث سد «شهری کور» از سال ۱۳۹۱ در جنوب شرق کشور آغاز شده است، اضافه کرد: این سد از نوع بتنی غلطکی دارای ۵۷ متر ارتفاع از پی، با طول تاج ۳۲۶ متر، عرض تاج ۷ متر و حجم مخزن ۱۰۳ میلیون مترمکعب است.
سخنگوی صنعت آب کشور، توسعه پایدار در نواحی مرزی، گسترش رفاه و ایجاد اشتغالزایی را از اهداف احداث سد شهری کور عنوان کرد.
وی یادآور شد: در منطقه زاهدان تأمین آب بر منابع آب زیرزمینی و دریافتی از حقابه هیرمند و تأمین آب مورد نیاز منطقه سیستان در طول تاریخ بر حقابه هیرمند متمرکز بوده است.
بزرگزاده بیان کرد: در دهههای گذشته، راهبرد وزارت نیرو برای تأمین آب مورد نیاز منطقه سیستان و بخشی از زاهدان از طریق تخصیص منابع آب دریافتی از محل حقابه رودخانه هیرمند که در چاه نیمهها ذخیره میشد در نظر گرفته شده بود، اما در سالهای گذشته به دلیل اخلال در تأمین حقابه، بیم بروز بحران تأمین آب در بخش شرب، کشاورزی، صنایع و خدماتی رخ داد.
تغییر راهبرد آبرسانی به سیستان در دولت سیزدهم
وی تصریح کرد: در همین راستا شاهد بیان و نشر قضاوتهایی چون: سیستان و بخشی از زاهدان با شرایط سخت بحران آب روبرو میشود و تخلیه خواهد شد مواجه شدیم و از همان زمان بود که راهبرد وزارت نیرو در دولت سیزدهم به منظور تأمین آب مورد نیاز این منطقه تغییر یافت.
بزرگزاده تاکید کرد: بر این اساس مقرر شد با اتخاذ تدابیری، آسیبپذیری تأمین آب سیستان از محل حقابه کاهش یابد و هرگونه اخلال در این روند موجب بروز بحران نشود.
سخنگوی صنعت آب کشور در ادامه سخنان خود ضمن قدردانی از مردم منطقه سیستان و زون دو زاهدان و نیز ۹۵۰ روستای سیستان به دلیل اعتماد به وزارت نیرو در راستای پیشبرد راهبرد جدید تأمین آب، افزود: در همین زمینه اقدامات سریع در پاسخ به این شرایط طرحریزی شد. نکته مهم اینکه اجازه نخواهیم داد بیم بحران آب تبدیل به بحران شود.
وی اظهار کرد: بر اساس این راهبرد، تأمین آب مورد نیاز مناطقی که تحت تأثیر تحقق حقابه هیرمند بودند شامل پنج شهر سیستان، زون دو زاهدان و ۹۵۰ روستا که جمعاً حدود یک میلیون نفر را تشکیل میدهد، از طریق منابع مطمئن داخلی انجام میشود.
بزرگزاده با بیان اینکه حقابه، حق مردم سیستان است، اضافه کرد: در کنار تأمین و پایدارسازی آب مورد نیاز شرب، بخش خدمات و صنعت با استفاده از منابع داخلی، حقابه هیرمند برای توسعه کشاورزی و زیستپذیر کردن منطقه از جمله جلوگیری از بروز گرد و غبار مورد استفاده قرار میگیرد.
وی تاکید کرد: اتکا به منابع آب درون سرزمینی برای بخشهای شرب، خدماتی و صنعتی، آسیبپذیری زندگی مردم منطقه سیستان را از اخلال در تأمین حقابه هیرمند کاهش داد. ضمن اینکه آثار برنامهریزی و پیشبرد این سیاست در دیپلماسی آب مشهود و در دو ماه اخیر بخشی از حقابه هیرمند معادل ۳۰۰ میلیون مترمکعب دریافت شد.
سخنگوی صنعت آب متذکر شد که سیستان به هیچ عنوان از حقابه هیرمند بینیاز نمیشود و راهبرد جدید وزارت نیرو، سایه و نگرانی تأمین آب در بخشهای مختلف را در منطقه سیستان برطرف و شرایط را برای گفتوگوی منطقیتر در فضای همسایگی و برادرانه با کشور افغانستان برای دریافت حقابه فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه تغییر راهبرد وزارت نیرو با تعریف پروژههای مختلف در سه لایه همراه شد، افزود: تعریف طرحهای کوتاه مدت و اضطراری شامل حفر چاهها، طرحهای میان مدت شامل انتقال آب از آبخوان شرقی و طرحهای بلندمدت شامل استفاده از آب دریا در دستور کار قرار گرفت. با توجه به اینکه آب چاهها در مناطق مختلف به استثنای شیله، شوری بسیاری داشتند بنابراین نمکزدایی را نیز در برنامهریزی خود قرار دادیم.
وی به تشکیل تیمهایی در ستاد وزارت نیرو به راهبری وزیر نیرو اشاره و خاطرنشان کرد: همه دستگاههای و بخشهای مربوطه در این تیمها عضو هستند؛ همچنین از دانش و توان بهترین مشاوران و پیمانکاران برای پیشبرد پروژههای تعریف شده تأمین آب مورد نیاز استان سیستان و بلوچستان بهرهمند میشویم.
این خبر را در تهران اقتصادی دنبال کنید
.
منبع مهر