کشاورزی و دامپروری

دانشگاه ها برای مشکل خرده مالکی کشاورزی برنامه ریزی کنند



به گزارش خبرنگار مهر، آرش آوان شامگاه دوشنبه در مراسم تجلیل از قهرمانان تولید بخش کشاورزی شهرستان کاشمر که در سالن همایش های خانه معلم برگزار شد، با بیان اینکه اگر بخواهیم به امنیت پایدار برسیم باید در عرصه های غذایی، تکنولوژی و نظامی به اقتدار برسیم، اظهار کرد: خوشبختانه با تأکیدات مقام معظم رهبری طی سالیان مختلف بر تلاش و فعالیت در این حوزه دستاوردهای خوبی به ویژه در حوزه تکنولوژی و نظامی داشته ایم.

وی با اشاره به اینکه خانواده ۶۴ هزارنفری جهادکشاورزی و چهار و نیم میلیون نفری تولیدکنندگان در اقصی نقاط ایران اسلامی مسئولیت امنیت غذایی کشور را به عهده دارند تصریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی به تنهایی نمی تواند امنیت غذایی را تامین کند و این امر در سایه همراهی وزارتخانه های نیرو، بهداشت و درمان، صمت و سایر سازمان‌ها محقق شده است.

مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی با اشاره به اینکه پنج و هفت دهم درصد تولیدکنندگان بخش کشاورزی کشور در خراسان رضوی حضور دارند عنوان کرد: از این مقدار نیم درصد سهم کاشمر است که جمعیتی ۱۱ هزار نفری را در بر می گیرد.

آوان عنوان کرد: فائو میانگین بارندگی کمتر از ۵۰۰ میلیمتر در هر کشور را در رده افزایش مخاطرات کشاورزی عنوان می کند ولی ایران با بارندگی سالانه ٢٠٢ میلیمتر جزو هفت کشور برتر تولیدکننده موادغذایی در دنیا است.

وی با اشاره به اینکه آب، خاک و سرمایه سه عامل مهم در بخش تولید است، تصریح کرد: کشور با محدودیت منابع آب، خاک و سرمایه مواجه است و باید به افزایش تولید در واحد سطح توجه کنیم و این مهم با حرف صورت نمی‌گیرد و این امر نیازمند حرکت جهادی است که باید دانش به کمک بخش کشاورزی بیاید.

وی با اشاره به اینکه کاشمر یکی از شهرستان‌های خرده مالکی در استان است، خاطر نشان کرد: وجود خرده مالکی یک چالش نیست، ولی برای درمان آن باید با کمک صنعت و دانشگاه یک نسخه کارشناسی پیچید تا آن را بتوانیم مدیریت کنیم، لذا تجمیع اراضی کشور به عنوان یک کار فنی نیازمند پیوست فرهنگی است.

وی تاکید کرد: ضروری است برای تغییر الگوی کشت، توجه به مباحث گیاهان دارویی، توسعه روش های نوین آبیاری، ارتقای راندمان آب، افزایش سطح عملکرد از ظرفیت مراکز دانشگاهی بیشتر استفاده شود.

کاشمر دارای مقام سوم کشت انگور خراسان رضوی است

مدیر جهاد کشاورزی کاشمر نیز در ادامه این مراسم با بیان اینکه کاشمر مقام سوم کشت انگور در استان را دارد گفت: ۹۳۸۱ هکتار از زمین های شهرستان زیر کشت باغات و دو هزار و ۲۰ هکتار آن کشت محصولات زراعی انجام شده که سه هزار و ۳۰۰ هکتار از باغات زیر کشت انگور قرار دارد.

کاظم قربان پور بیان کرد: حدود ۶۰۰ هکتار از محصولات زراعی این شهرستان زیر کشت طالبی قرار دارد که از این نظر رتبه اول این محصول در سطح استان مربوط به این کاشمر است.

وی با بیان اینکه منابع آبی کشاورزی از محل ۱۳۴ حلقه چاه عمیق، ۶۴ رشته قنات، یک سد، ۸ رودخانه و ۱۳ دهنه چشمه فصلی است، اظهار کرد: متأسفانه خاموشی چاه‌های کشاورزی در زمان برداشت محصول یکی از مهمترین معضلات و مشکلات پیش روی بخش کشاورزی شده است.

وی با بیان اینکه کاشمر دارای ۳۳ واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت ۸۰۰ هزار قطعه در دوره و همچنین زنجیره پیشرو صالح با ظرفیت یک میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه مرغ گوشتی است گفت: با توجه به خشکسالی‌های سال‌های اخیر اکنون ۷۲ هزار رأس دام سبک و ۷ هزار رأس دام سنگین در شهرستان داریم.

وی با بیان اینکه از ۴۹ واحد صنایع تبدیلی شهرستان ۱۹ واحد آن مربوط به صنایع بسته‌بندی و شستشوی کشمش است گفت: ۲۷۰ دستگاه تراکتور، سه دستگاه کمباین و ۱۷۰ دستگاه چیزل پیلر در بخش مکانیزاسیون شهرستان فعالیت دارند.

مدیر جهاد کشاورزی کاشمر با بیان اینکه در سال زراعی جاری شهرستان کاشمر ۱۰۶.۲ میلیمتر بارندگی داشته‌ایم خاطرنشان کرد: سطح زیر کشت گلخانه‌های شهرستان فقط ۶ هکتار است که با توجه به خشکسالی‌های اخیر و تغییر اقلیم این مقدار قابل قبول نیست و باید برای افزایش سطح زیرکشت گلخانه‌ای بیش از این تلاش شود.

وی همچنین بر افزایش آبیاری‌های نوین کم فشار، تحت فشار و زیرسطحی تأکید کرد و گفت: اکنون به جد پیگیر سنددار کردن اراضی کشاورزی هستیم و تاکنون اقدامات بسیار خوبی در این خصوص انجام شده است.

کمبود آب چالش‌های جدی بخش کشاورزی

امام جمعه کاشمر نیز کمبود آب را یکی از چالش‌های جدی بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: تا زمانی که آبیاری به روش غرقابی باشد مشکلات همچنان پابرجا خواهد بود، رفع کمبود آب در گرو تغییر روش آبیاری و رفتن به سمت آبیاری‌های نوین است.

حجت‌الاسلام جواد طاهری با اشاره به اینکه توسعه کشت گیاهان کم آب طلب می تواند تا حدودی مشکل را حل کند عنوان کرد: با توجه به کاهش بارندگی و گرمای هوا ایجاد گلخانه در برنامه است ولی باید در گلخانه‌ها محصولاتی کشت شوند که پاسخگوی هزینه‌ها باشد.

وی با اشاره به اینکه مراکز فنی و حرفه‌ای باید مهارت‌هایی که کشاورزان نیاز دارند را آموزش دهند اما متأسفانه برخی مواقع آموزش‌هایی داده می‌شود که اصلاً نیاز منطقه نیست گفت: یکی از مشکلاتی که کشاورزان دارند خاموشی چاه‌های کشاورزی که این عزیزان ۱۱ ماه تلاش می‌کنند اما در همان ماه آخر که می‌خواهند محصول خود را برداشت کنند برق چاه موتور را قطع می‌کنند، درصورتی که نباید برای جبران کمبود برق زندگی عده‌ای را مختل کرد.

گفتنی است در پایان این مراسم از ۵ تولید کننده نمونه استانی و ۲۵ تولیدکننده شهرستانی در بخش های مختلف کشاورزی با اهدای هدایایی تقدیر شد.

این خبر را در تهران اقتصادی دنبال کنید .

منبع :مهر

نوشته های مشابه