سولانا در مقابل ریپل: بررسی شباهت و تفاوت ها

بسیاری ریپل و سولانا را کاملاً مشابه می دانند زیرا هر دو بر کارایی و هزینه های پایین تراکنش تأکید دارند، اما تفاوت اصلی تمرکز این دو بلاکچین است.

سولانا Solana مربوط به قراردادهای هوشمند و تمرکززدایی است، در حالی که ریپل Ripple متمرکزتر و برای خدمات مالی طراحی شده است.

سولانا بر قدرت اپلیکیشن های بلاک چین متمرکز است در حالی که هدف (XRPL) تسهیل انتقال پول جهانی است.

سولانا یک بلاک چین با کارایی بالا است که برای DeFi، NFT و DApps ساخته شده است، تراکنش‌های سریع و هزینه‌های پایین را ارائه می‌کند و به یک رقیب پرقدرت برای اتریوم تبدیل شده است. از سوی دیگر،XRP Ledger شبکه ای است که برای پرداخت های فرامرزی طراحی شده که عمدتاً توسط بانک ها و مؤسسات مالی به عنوان جایگزینی برای سیستم های سنتی مانند SWIFT استفاده می شود.

سولانا چیست؟

سولانا یک پلت فرم بلاک چین با کارایی بالا است که برای تسهیل اپلیکیشن های غیرمتمرکز سریع، ایمن و مقیاس پذیر و دارایی های دیجیتال طراحی شده است. SOL کوین اصلی شبکه است.

سولانا که در سال 2017 توسط آناتولی یاکوونکو و راج گوکال تأسیس شد، نسخه بتای شبکه اصلی خود را به طور رسمی در مارس 2020 راه اندازی کرد.

هدف این پلتفرم رسیدگی به مشکلات مقیاس‌پذیری رایج در سایر شبکه‌های بلاک چین با معرفی فناوری‌های نوآورانه مانند اثبات تاریخ (PoH) است که توان عملیاتی و کارایی تراکنش را افزایش می‌دهد.

معماری Solana از قراردادهای هوشمند و برنامه های غیرمتمرکز پشتیبانی می کند و آن را به یک پلت فرم همه کاره برای توسعه دهندگان و کاربران تبدیل می کند.

ریپل چیست؟

ریپل یک شرکت فناوری است که از XRPL و ارز دیجیتال بومی خود، XRP، برای ارائه راه حل های مالی، به ویژه در حوزه پرداخت های فرامرزی استفاده میکند.

در حالی که ریپل به توسعه و ارتقای XRPL کمک می کند، دفتر کل به طور مستقل به عنوان یک شبکه غیرمتمرکز عمل می کند.

همانطور که گفته شد، XRP ارز دیجیتال بومی XRP Ledger (XRPL)، یک بلاک چین غیرمتمرکز و منبع باز است که در سال 2012 توسط توسعه دهندگان دیوید شوارتز، جد مک کالب و آرتور بریتو راه اندازی شد.

XRPL برای انتقال پول بین‌المللی سریع، ایمن و کم‌هزینه ایجاد شد و به جایگزینی برای سیستم‌های پرداخت سنتی مانند SWIFT تبدیل شد.

برخلاف بلاک چین‌های سنتی که بر مکانیزم‌های اثبات کار (PoW) یا اثبات سهام (PoS) متکی هستند، XRPL بر اساس یک پروتکل اجماع شامل شبکه‌ای از اعتبارسنج های مستقل عمل می‌کند. این طرح امکان تسویه تراکنش ها را در حدود سه تا پنج ثانیه فراهم می کند و آن را برای تسویه پرداخت، مبادله دارایی و حواله کارآمد می کند.

XRP به عنوان ارز اصلی در XRPL عمل می کند و انتقال بین ارزهای فیات مختلف را تسهیل می کند. نقش آن تامین نقدینگی و ساده‌سازی تراکنش‌های فرامرزی است و نیاز به حساب‌های از پیش تامین‌شده در ارزهای مقصد را کاهش می‌دهد.

سولانا در مقابل XRP Ledger

هدف Solana و XRP Ledger هر دو افزایش مقیاس پذیری در فناوری بلاک چین است، البته از طریق رویکردهای مختلف.

الگوریتم اجماع XRPL

XRP Ledger (بلاک چینی که XRP بر بستر آن اجرا می شود) از الگوریتم اجماع پروتکل ریپل (RPCA) برای اعتبارسنجی تراکنش ها استفاده می کند.

برخلاف سیستم‌های اثبات کار (PoW) یا PoS، RPCA از طریق شبکه‌ای از اعتبارسنج های قابل اعتماد عمل می‌کند که در مورد ترتیب و اعتبار تراکنش‌ها به توافق می‌رسند.

در هر دور اجماع، اعتبارسنج ها مجموعه‌ای از تراکنش‌ها را پیشنهاد می‌کنند، به صحت آن‌ها رأی می‌دهند و برای تأیید آنها نیاز به توافق 80 درصدی دارند.

این فرآیند اعتبار سنجی سریع تراکنش را امکان پذیر می کند و XRP Ledger می تواند تراکنش ها را در حدود سه تا پنج ثانیه تسویه کند.

کاربردها و استفاده اولیه

سولانا

در واقع، در حالی که سرعت بالای تراکنش و کارمزدهای پایین سولانا، ایجاد توکن را آسان می‌کند و به شوق میم کوین ها دامن می‌زند، اکوسیستم سولانا بسیار فراتر از این مورد عمل میکند.

  • امور مالی غیرمتمرکز (DeFi): توان عملیاتی بالا و هزینه های کم تراکنش سولانا آن را به یک پلتفرم جذاب برای اپلیکیشن های DeFi تبدیل کرده است. پروژه‌هایی مانند Raydium از زیرساخت‌های Solana برای ارائه خودکار بازارسازی و تامین نقدینگی استفاده می‌کنند و کاربران میتوانند در فعالیت‌هایی مانند وام‌دهی، استقراض و تجارت غیرمتمرکز با کارایی بیشتر شرکت کنند.
  • توکن‌های غیرمثلی (NFT): سولانا از ساخت و معامله NFT پشتیبانی می‌کند و پلتفرمی مقیاس‌پذیر و مقرون به صرفه برای هنرمندان و سازندگان است. کارایی این شبکه پروژه‌های مختلف NFT را جذب کرده و امکان استخراج و تبادل دارایی‌های دیجیتال در بازارهای مختلف را تسهیل می‌کند.
  • بازی: صنعت بازی از زیرساخت قوی Solana بهره می برد و سولانا از بازی های مبتنی بر بلاک چین که عناصر NFT و DeFi را ادغام می کنند، پشتیبانی می کند. بازی‌هایی مانند Star Atlas از قابلیت‌های Solana برای ارائه تجربیات فراگیر استفاده می‌کنند و به بازیکنان این امکان را می‌دهند که دارایی‌های درون بازی را به طور امن و کارآمد معامله کرده و کسب درآمد کنند.

ریپل

ریپل در سال 2024 به سومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار تبدیل شد.

  • پرداخت های برون مرزی: XRP انتقال پول بین المللی سریع و مقرون به صرفه را تسهیل می کند. با استفاده از XRPL، موسسات مالی می‌توانند پرداخت‌های بین‌مرزی را به‌طور هم‌زمان پردازش کنند و اتکا به حساب‌های از پیش تأمین‌شده و هزینه‌های تراکنش را کاهش دهند.
  • نقدینگی برحسب تقاضا (ODL): سرویس نقدینگی درخواستی Ripple از XRP برای ارائه راه حل های نقدینگی برای بانک ها و ارائه دهندگان پرداخت استفاده می کند. این رویکرد نیاز به حساب‌های سنتی را از بین برده و موجب تسهیل مبادلات ارزی و افزایش کارایی تراکنش‌های جهانی میشود.
  • ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC): ریپل با بانک های مرکزی برای توسعه و پیاده سازی ارزهای دیجیتال بانک مرکزی همکاری می کند. با ادغام فناوری XRP و ریپل، بانک‌های مرکزی می‌توانند کارایی و قابلیت همکاری ارزهای دیجیتال خود را افزایش دهند، تراکنش‌های بین‌مرزی یکپارچه را تسهیل کرده و شمول مالی بیشتر را تقویت کنند.

چالش ها

هر دو آلتکوین تا حدودی با رگولاتورها مشکل داشته اند.

سولانا

به عنوان مثال، سولانا به دلیل تولید میمکوین ها با چالش های قابل توجهی مواجه شده است.

راه‌اندازی این نوع پروژه‌ها بر روی این پلتفرم آسان است، که منجر به اشباع شبکه و نگرانی‌هایی در مورد قابلیت اطمینان و امنیت پلتفرم شده است.

یک مثال قابل توجه، حادثه LIBRA در فوریه 2025 است، میم کوینی تبلیغ شده توسط رئیس جمهور آرژانتین، خاویر مایلی، که افزایش سریع قیمت را تجربه کرد و به دنبال آن یک سقوط چشمگیر، منجر به زیان قابل توجهی برای سرمایه گذاران شد.

این اتفاق نه تنها بر سرمایه گذاران تأثیر گذاشت، بلکه شهرت سولانا را نیز خدشه دار کرد.

ریپل

از سوی دیگر، ریپل سال‌ها درگیر چالش‌های حقوقی بوده است که عمده‌ترین آنها شکایتی بود که کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده در دسامبر 2020 علیه آن ثبت کرد.

SEC ادعا کرد که ریپل و مدیران آن با فروش توکن های XRP، اقدام به عرضه اوراق بهادار ثبت نشده کرده و بیش از 1.3 میلیارد دلار جمع آوری کرده اند.

این نبرد حقوقی به طور قابل توجهی بر جایگاه ریپل در بازار تأثیر گذاشت و منجر به نوسانات XRP و عدم اطمینان در بین سرمایه گذاران شد.

علی‌رغم این چالش‌ها، ریپل به موفقیت‌هایی دست یافته است، مانند کسب تأییدیه از وزارت خدمات مالی نیویورک برای استیبل کوین خود، RLUSD، در دسامبر 2024.

منبع خبر: https://nipoto.com/mag/solana-vs-ripple-a-deep-dive-into-real-world-utility-and-use-cases/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا